Ostropestřec – zpracování a užívání

zjistěte jak 100% využít ostropestřec mariánský

Nejcennější účinné látky obsažené v ostropestřci mariánském najdeme v jeho plodech, tedy nažkách (někdy nesprávně označovaných jako semena). Právě zde se koncentruje veškerá léčivá síla této doslova zázračné rostliny, blízce příbuzné „obyčejnému“ bodláku.

Ceněny jsou ovšem i další části. Na jaře (v květnu a červnu) si můžete nasbírat a nasušit listy, některé lidové receptury využívaly i sušeného kořene (byl doporučován třeba při potížích s menstruací).

Nažky ostropestřce mariánského jsou bohaté na látky patřící do skupiny sylimarinů. Najdeme mezi nimi takové sloučeniny jako silybin, silydianin a silycristin, biogenní aminy tyramin a histamin, případně - již v menším množství - kvercetin, dehydroflavonol taxibolin nebo opticky aktivní dehydronoferil. Důležitý je i vyšší obsah olejů s obsahujících nenasycené mastné kyseliny.

Příprava prášku

Nažky sbíráme těsně před dozráním, kdy se uřežou jejich ochmýřené hlavice a nechají se uschnout na větraných, suchých místech. Teprve po usušení je možno vymlátit šištice a zbavit nažky chmýru, poté se upravují nejlépe drcením a rozmělňováním, kdy dojde k zachování maximálního množství obsažených účinných látek.

Vzniklý prášek uchováváme nejlépe v suchém a chladném prostředí a vždy ho připravujeme jen takové množství, které budeme schopni rychle spotřebovat (v řádu několika dnů). V opačném případě může dojít k jejich zežluknutí, což by mělo kontraproduktivní účinky při léčbě. Ideální nádobou na skladování prášku z rozemletých nažek jsou například plastové tuby od šumivých vitaminů, které jsou zároveň vzduchotěsné.

Příprav odvaru

Standardní doporučení pro přípravu čaje z ostropestřce je jedna čajová lžička drogy na jednu sklenici vody. Prášek se doporučuje kombinovat s mléčným cukrem (laktózou) v poměru 1:2, takovou směs potom aplikujeme v množství 2 až 4 čajových lžiček denně.

Kromě odvaru se ze sušených nažek ostropestřce mariánského doporučuje připravovat tinkturu. Tu připravíme podle tradičního homeopatického receptu: do 0,5 litru vody vložíme zhruba 45 gramů dobře zralých černých plodů a směs pomalu vaříme, až zůstane 250 až 300 mililitrů tekutiny. Odvar slijeme a přidáme 250 mililitrů lihu, čímž získáme tinkturu. Tu aplikujeme 4x denně v množství 30-35 kapek na jednu dávku.

Pokud nemáte k dispozici sušené nažky, lze použít i sušené listy. Používá se 10 gramů, které tři minuty povaříme ve vodě o množství zhruba 0,5 litru a necháme odstát. Konzumujeme průběžně po celý den.

Další využití

Chcete-li využít sušeného kořene, tradiční receptury zmiňují doporučení aplikovat 10 gramů, které vaříme na mírném ohni zhruba deset minut. Po vylouhování necháme zchladnout a konzumujeme třikrát denně jednu polévkovou lžíci.

Drogu je možné podávat samostatně, ale i v kombinacích. Ostropestřec si dobře rozumí třeba s řepíkem, pampeliškou, čekankou, zemědýmem, třezalkou, vlaštovičníkem neb benediktýnem - tedy dalšími cennými léčivkami. Konkrétně kombinace ostropestřce s benediktýnem a vlaštovičníkem je obzvláště ceněná v homeopatii a je součástí tzv. Rademacherovy tinktury, známé vysokou účinností při potížích se zažívacími orgány.